HOE KOOP JE EEN NIEUWE FIETS?

Jaarlijks worden er naar schatting 450.000 fietsen gestolen. Populair bij de dievengilde is om met een bestelbusje één of meerdere fietsen in te laden. Het is daarom van belang om je fiets ergens goed aan te bevestigen. Maak daarbij gebruik van 2 goede fietssloten. Heb je een nieuwe fiets of een dure, bezuinig dan niet op de sloten. Google even om te weten welke sloten het beste uit de testen komen. Maar ook al heb je een goed slot, is dat vaak nog niet voldoende. De beste beveiliging voor je fiets is toch een fietsverzekering. Let wel dat de verzekering een ART slot eist.

Nog een tip! De meeste fietsen worden vaak bij het huis gestolen. Zet daarom je fiets ook in de schuur of garage op slot. En maak een foto van je fiets en noteer de gegevens en kleine kenmerken van je fiets zodat je deze bij diefstal op de sociale media kunt plaatsen.

Hoe koop je een fiets eigenlijk? Hier zijn tips over hoe je dat het beste kunt doen.

  1. Bedenk eerst hoe je de fiets wilt gebruiken. Gebruik je deze dagelijks voor je werk of school, wil je ermee toeren of gebruik je ‘m zelden. Fietsen zijn er in verschillende soorten. Als je de fiets vaak gebruikt, neem dan een goede kwaliteit fiets van een A merk. Is het voor een paar keren per jaar dan is een goedkope fiets, die je bij de bouwmarkt kan kopen, goed genoeg. Het verschil van een goede fiets merk je echt elke keer als je deze gebruikt.
  2. Een fietsversnelling verhoogt het fietsplezier maar betekent ook dat extra onderhoud nodig heeft en let dan op de kwaliteit van de versnelling. Bij dagelijks gebruik is het zeker aan te raden. Nederland is vlak daarom is versnelling niet nodig als je heel af en toe fietst.
  3. Kies de juiste frame maat. Laat je goed adviseren in de winkel of neem de volgende formule voor een stads- tourfiets: Lengte binnenkant been x 0,68. Meet dit zonder schoenen op met je benen ca. 20cm uit elkaar.
  4. Kies een goed zadel. Neem niet zomaar het zadel wat erbij wordt geleverd, maar test er een paar en maak eerst een proefrit om te voelen hoe de zadel zit.
  5. Zorg dat je in de goede houding zit wanneer je gaat fietsen. Een nieuwe fiets kun je helemaal op maat laten zetten. De zadel en het stuur maken contact met je lichaam, het moet lekker voelen en comfortabel. En let op wat gebeurt er als je stil staat, kom je relaxed met een voet op de grond of wordt het behelpen?

Verder zijn er uiteraard nog vele andere tips. Bandbreedte, speciale of extra vering, geïntegreerde verlichting, trends e.d. Maar dat is persoonlijk. De basis is dat de fiets goed moet fietsen voor het type fietser, degelijk is en aangepast aan het lichaam van de fietser. De rest is persoonlijk. Hoe meer opties hoe meer er onderhoud nodig is.

Voelt je reeds gekochte fiets niet lekker bij het fietsen? Laat de Fietsfreak dan je fiets comfortabeler maken!